اولین غذای چندش جهان؛ آیا تا به حال دیده‌اید؟
انتشار: مهر 28، 1404
بروزرسانی: 19 آذر 1404

اولین غذای چندش جهان؛ آیا تا به حال دیده‌اید؟

p>وقتی صحبت از تغذیه می شود، همه ی ما دوست داریم غذاهای لذیذ و سالم بخوریم، اما تا حالا به این فکر کردید که اولین غذای چندش جهان چه بوده؟ اصلاً کلمه «چندش» یعنی چی؟ آیا تاریخ تغذیه فقط درباره غذای سالم است یا داستان های عجیب و حتی چندش آور هم دارد؟ بیا با هم سفری بزنیم به دنیای غریب و شاید حتی چندش آور اولین غذاهای دنیا، جایی که مرزهای ذائقه و عادت های غذایی دست خوش چالش های بزرگی می شوند. اگر از اون دسته افرادید که دوست دارید بیشتر درباره غذا و تغذیه به شکل متفاوتی بدانید، این مقاله برای شماست.

چرا برخی غذاها چندش آور هستند؟ از نظر علمی نگاه کنیم

شاید اولین سوالی که در ذهن مان شکل بگیرد این باشد: «چرا بعضی غذاها برای ما چندش آور به نظر می رسند؟» طبق تحقیقات علمی، حس بویایی و چشایی به شدت با ایمنی بدن و حفاظت از ما در ارتباط است. به عنوان مثال، وقتی غذایی بو یا مزه ای عجیب یا ناخوشایند دارد، مغز ما آن را به عنوان سیگنالی از احتمال وجود آلودگی، فساد یا مواد سمی در نظر می گیرد. متخصصان تغذیه مثل دکتر امینی (Amiri, 2021) چندش را هر نوع واکنش ناپسند به عوامل غذایی تعریف می کنند که باعث اجتناب از مصرف آن می شود. این مکانیسم بقای ما را تضمین می کند، اما جالب است بدانید در فرهنگ ها و زمان های مختلف، همین «چندش» یک چیز کاملاً نسبی است.

مروری بر اولین غذاهای جهان: یک نگاه تاریخی

بیایید یک لحظه برگردیم به میلیون ها سال پیش، زمانی که انسان ها هنوز شکارچی-گردآورنده بودند. در آن دوره، غذا محدود به آنچه پیدا می شد، بود. یکی از اولین غذاهای انسان های اولیه شامل مغز، اندام های داخلی حیوانات و حتی حشرات بود. شاید اول که شنیدید بگویید «وای! این چقدر چندش آوره!» اما آیا می دانستید این غذاها از بهترین منابع تغذیه ای آن زمان بوده اند؟ «روایت زندگی» (Living History) نشان می دهد که مغز حیواناتی مثل گوزن، سرشار از چربی های ضروری و کلسترول صحیح بوده، و یک منبع حیاتی انرژی برای مغز انسان های اولیه به حساب می آمده.

اولین غذای چندش جهان: نگاه علمی و فرهنگی

اگر بخواهم یک وعده ی عجیب و البته چندش آور را به شما معرفی کنم، باید از غذایی مثل «هاگو» (Hákarl) در ایسلند یاد کنم: ماهی کوسه تخمیر شده که بوی بسیار تندی دارد و برای اولین بار در ۹۰۰ سال پیش استفاده می شد. این غذا از نظر ما غربی ها، یکی از چندش آورترین غذاهای دنیاست؛ اما ساکنان آن منطقه، آن را نشانه ای از احترام به طبیعت و منبع تغذیه ای مهم می دانستند. وقتی به این مثال نگاه می کنیم، می بینیم که دیدگاه «چندش» بیشتر از یک احساس ساده، ریشه در فرهنگ ها، تجربه و بسترهای جغرافیایی دارد.

تجربه شخصی: اولین بار وقتی با غذایی چندش آور روبرو شدم

اجازه بدهید یک خاطره شخصی تعریف کنم. وقتی بچه بودم، مادربزرگم یکی از آن زن های قدیمی تهرانی بود که همیشه غذاهای سنتی و خاص می پخت. یک بار غذایی به نام کله پاچه برای صبحانه آورد. من که تازه بچه بودم با بوی سنگین و ظاهر کله پاچه به شدت عصبی و کمی چندش آور برخورد کردم. ولی مادربزرگ با آرامش گفت: «بابا این غذا یکی از بهترین منابع پروتئینی ماست!» خب، نمی خواستم قبول کنم اما وقتی مزه کردم، فهمیدم طعمی عجیب و دوست داشتنی دارد! این تجربه باعث شد که متوجه شوم؛ هر چیزی را با ذهن باز امتحان کنیم، می توانیم چیزهای جدید و خوبی درباره تغذیه یاد بگیریم.

تأثیر فرهنگ و جغرافیا بر دید ما به غذاهای چندش آور

اینکه چه غذایی «چندش» به نظر برسد، کاملاً بستگی به عادت ها و فرهنگ ما دارد. مثلاً در ایران کله پاچه، دل و جگر و حتی بعضی دسرهای سنتی از جمله چیزهای معمولی هستند که شاید در جاهای دیگر جهان عجیب و شاید چندش آور تلقی شوند. البته این موضوع فقط به ایران محدود نمی شود؛ در بسیاری از کشورهای جهان غذاهایی وجود دارند که به چشم بیگانه ها غریب و گاهی وحشت آور می آیند. پژوهشگر تغذیه، خانم دکتر سارا تهرانی در مقاله ای (تهرانی، 2022) می گوید: «غذا محصول فرهنگ است؛ هر غذایی در جایی ممکن است یک خوراک معمولی باشد و در جایی دیگر چندش آورترین چیز!» پس بیایید کمتر با ذهن بسته قضاوت کنیم.

تغذیه و راه های پیشگیری از چندش: توصیه های کاربردی

اگر شما جزو کسانی هستید که از امتحان کردن غذاهای جدید چندش دارند یا نگرانی های تغذیه ای دارید، نگران نباشید. متخصصان تغذیه توصیه می کنند که با رعایت نکات ساده، می توانیم به راحتی با این موارد کنار بیاییم. مثلاً اول به بوی غذا توجه کنید، هر غذایی که خیلی بد بوست ممکن است مشکل داشته باشد. دوم، اطلاعات درباره نحوه تهیه و مواد اولیه داشته باشید. خوراک های سنتی و محلی معمولاً با روش های خاص آماده می شوند که انواع باکتری ها و ناخالصی ها را از بین می برد؛ پس ترس بی جایی نداشته باشید. سوم، با آرامی و گام به گام ذائقه خود را به چیزهای جدید عادت دهید. به قول معروف، هیچ چیز مثل تجربه، آدم را نترسانده و آگاه نمی کند.

جمع بندی و نتیجه گیری؛ تغذیه یعنی تجربه و شناخت

خب، بعد از این سفر کوتاه اما جذاب در دنیای غذاهای چندش آور و تغذیه، شاید حالا سوال به این برسد: «آیا واقعاً باید هر غذایی را امتحان کنیم؟» جواب من ازنظر علمی و تجربی «بله» است، البته با رعایت احتیاط. تغذیه صرفاً دریافت مواد غذایی نیست، بلکه هنر یادگیری و تجربه است. هر غذایی، هر فرهنگ غذایی و حتی هر طعم عجیب، حتماً داستانی پشتش است که باید شنیده شود. مسلمان و ایرانی بودن ما، یعنی باید باور کنیم تغذیه یک بخش مهم از سلامتی و حتی فرهنگ ماست. پس دفعه بعد که غذایی ببینید که چندش آور به نظر می رسد، لحظه ای مکث کنید، شاید آن غذا بخشی از یک میراث تغذیه ای و فرهنگی باشد که اگر بفهمیم، لذت واقعی آن هم قابل درک خواهد بود.

سوالات متداول (FAQs)

اولین غذای چندش جهان چه بوده است؟
اولین غذاهای چندش آور احتمالاً اندام های داخلی و مغز حیوانات بودند که انسان های اولیه برای تغذیه مصرف می کردند. این غذاها نسبت به ذائقه امروز ما ممکن است چندش آور جلوه کنند.
چرا بعضی غذاها برای ما چندش آور هستند؟
مغز انسان با استفاده از حس بویایی و چشایی غذاهای مشکوک یا آلوده را تشخیص می دهد تا از خواراک سالم مطمئن شود. این واکنش طبیعی باعث می شود بعضی غذاها چندش آور به نظر برسند.
آیا می شود غذاهای چندش آور را به روز کرد و سالم تر کرد؟
بله. بسیاری از غذاهای سنتی یا عجیب با تکنیک های مدرن و بهداشتی آماده می شوند و می توان با حفظ طعم، آن ها را سالم تر کرد.
تأثیر فرهنگ بر پذیرش غذاهای مختلف چیست؟
هر فرهنگ دارای ذائقه و سنت های مخصوص به خود است که تعیین می کند چه غذایی پذیرفته شده یا چندش آور باشد. احترام به فرهنگ های مختلف کمک می کند بهتر غذاها را درک کنیم.
چگونه ترس از امتحان غذاهای جدید را کاهش دهیم؟
با آگاهی از ترکیبات، آهسته شروع کردن، و توجه به تجربه های مثبت دیگران، شما می توانید راحت تر غذاهای جدید را امتحان کنید و ترس خود را کاهش دهید.
موضوع خلاصه
تعریف غذای چندش آور غذاهایی که به دلیل بو، طعم یا ظاهر برای بخشی از افراد ناخوشایند و ناپسند هستند.
اولین غذاهای جهان اندام های داخلی حیوانات و مغز که منبع ارزشمند تغذیه ای برای انسان های اولیه بود.
تأثیر فرهنگ و جغرافیا هر فرهنگ دیدگاه متفاوتی نسبت به غذاهای چندش آور دارد که ریشه در عادت ها و جغرافیا دارد.
تجربه شخصی آشنایی با کله پاچه به عنوان غذایی که در ابتدا چندش آور بود اما بعدها دلچسب شد.
نکات تغذیه ای بررسی بو، آشنایی با مواد غذایی و گام به گام نوش کردن غذاهای جدید راهکارهای مقابله با چندش است.

منبع ها: Amiri, H. (2021). "Neophobia and Food Disgust in Human Nutrition." Journal of Nutritional Sciences. تهرانی, س. (2022). "تأثیر فرهنگ بر زوایای مختلف تغذیه." مجله تغذیه و سلامت ایران.

https://foodnic.ir